geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

De stadstuin

Uit WikiDelft

Ga naar: navigatie, zoeken

Sporen uit het verleden in onze stadstuin

lampenhaak
Een tuin biedt allerlei vormen van vermaak voor de eigenaar. In de eerste plaats wil hij genieten van zijn, zelf ontworpen en verzorgde, paradijs. Er is dus inspanning nodig om alles zo harmonieus en mooi mogelijk te maken en te zorgen dat er in elk jaargetijde afwisseling en kleur te zien zal zijn.

Op een dag was het noodzakelijk een aantal planten en een grote struik uit te graven. Het viel niet mee om de planten er zonder beschadigingen uit te scheppen, terwijl we voor alle loskomende aarde ook een plaats moesten vinden. En ineens stootte de schep op iets hards, metaal zo te horen. Wat kan er in deze grond verborgen zijn? Voorzichtig groef ik verder en zag toen een soort haak liggen. Hij was helemaal van metaal met een eenvoudig versierd handvat en een dubbelgevouwen punt waaraan iets kan hangen. Hoe lang zou hij daar gelegen hebben? Voor ons was het niet duidelijk waarvoor de haak gediend had, maar het personeel van het gemeentearchief bracht de oplossing: het was een lampenlager. Hiermee is het mogelijk een olielamp te dragen zonder de vingers te verbranden.
Onmiddellijk zag ik mezelf met de lamp rondlopen. Natuurlijk leek ik helemaal niet op degene die ik nu ben. Ik was een kleine, wat gebogen vrouw met lange, donkere kleren aan en een mutsje op. Behalve de lamp droeg ik ook een mand, waarover een doek lag. Zat er eten in dat ik naar een zieke ging brengen? Het was donker op straat, want straatverlichting bestond er nauwelijks en uit de omliggende huizen scheen ook geen licht. Het was ook heel stil buiten, omdat er geen verkeer was. Wonderlijk om te ervaren hoe anders de wereld toen was. Natuurlijk waren er wel honden die blaften en vogels die zongen. Ook reed er zo nu en dan een rijtuig langs op de doorgaande weg.
De lampenhaak hangt nu als wandversiering in ons huis, maar zo nu en dan fantaseren we over het verleden. Hadden de mensen één zo’n haak in huis of misschien meerdere? Was het wel een algemeen bekend gebruiksvoorwerp of bezaten alleen de wat rijkere mensen er een? We hebben nog steeds vragen. Nog nooit hebben we zo’n zelfde soort haak gezien. Kwam hij uit het buitenland?

Door Tineke (C.M.) de Senerpont Domis

Dit verhaal is opgetekend door historische vereniging Delfia Batavorum in het kader van een Oral History en gepubliceerd op de website van de gemeente Delft Mooie Verhalen

Persoonlijke instellingen
Home In het nieuws Over WikiDelft Thema's Hulp
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies